Διαγωνισμοί

Generation Next (2019-2020)

Το Generation Next, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης STEM δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους στις νέες τεχνολογίες και στην επιστήμη. Το Ίδρυμα Vodafone φέρνει μια νέα εκπαιδευτική εμπειρία και δίνει τη δύναμη στους «εξερευνητές του σήμερα» να φτιάξουν την κοινωνία του αύριο που ονειρεύονται.

Το ΕΠΑΛ Καλαμαριάς είναι ένα επαγγελματικό λύκειο και με τη συμμετοχή του σχολείου σε προγράμματα Erasmus+ διεξάγουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την εισαγωγή του STEM στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές αναγκάζονται να έρθουν σε επαφή με τα πραγματικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, να σκεφθούν και να προτείνουν τρόπους επίλυσης και να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των αντίστοιχων εφευρέσεων.

 

Οπτική αναγνώριση καθηγητών

Μουσικά κουτάκια αναψυκτικών

3D Printer

 

 

2o Πανελλήνιος μαθητικός διαδικτυακός διαγωνισμός (ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ)

«Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας»

Τίτλος εργασίας: Η Θεσσαλονίκη

 

Α Βραβείο 5ης Θεματικής Κατηγορίας (Αξιοθέατα)

 

 

Διαγωνισμός “Διατροφικά Challenges 2022”

Το Ε.Κ. Καλαμαριάς συμμετείχε στον διαγωνισμό Διατροφικά Challenges για δεύτερη συνεχή χρονιά με μία πολύ δροσερή, εύκολη και καθόλα θρεπτική πρόταση για ένα υγιεινό πρωινό για εφήβους, που θα πληρούσε τα εξής κριτήρια:

  • Τη θρεπτική και διατροφική αξία
  • Τη γεύση
  • Την ποιότητα των συστατικών
  • Τα τροφοχιλιόμετρα
  • Η εποχικότητα
  • Την αισθητική του τελικού προϊόντος
  • Την ευκολία παρασκευής του από άτομα εφηβικής ηλικίας
  • Την αποτύπωση του έργου σε φωτογραφία

Δημιουργήστε με φαντασία, δοκιμάστε και απολαύστε την συνταγή μας η οποία συνοδεύεται και από QR code ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή μέσω κινητού από τους πολυάσχολους  εφήβους μας που ζουν στην εποχή της ταχύτητας!

Όνομα συνταγής: Berry-τριΓΗρισμένο

2η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!!!!!!

Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά

 

Υλικά

200γρ. παραδοσιακό γιαούρτι Θέρμης

30γρ. νιφάδες βρώμης Θεσσαλονίκης

Φράουλες (strawberries) Κατερίνης

Αρώνια (black chokeberries) Κατερίνης

Σμέουρα (raspberries) Θεσσαλονίκης

Μύρτιλλα (blueberries) Δράμας

1 κ. σ. μέλι Χαλκιδικής

2 καρύδια Γρεβενών

 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα στεγνώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά ξεκινώντας από το γιαούρτι και τη βρώμη, αναμειγνύουμε και καταναλώνουμε.

Η ενεργειακή πυκνότητα του συνόλου της συνταγής είναι 564 kcal και βρίσκεται στο πλαίσιο των θερμίδων που υπολογίσαμε ότι πρέπει να παρέχει ένα πρωινό γεύμα (περίπου το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών).

 

Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε και ομάδα μαθητών του ΕΠΑ.Λ. Καλαμαριάς που πειραματίστηκαν και πρότειναν μία πολύ εντυπωσιακή, ελκυστική λόγω των πολύχρωμων υλικών της και θρεπτική συνταγή, που καλύπτει τις ανάγκες για πρωινό και του πιο απαιτητικού εφήβου. Και για αυτή τη συνταγή δημιουργήθηκε QR code.

Δημιουργήστε και απολαύστε λοιπόν αυτή την συνταγή!

Όνομα συνταγής: Το κέρας της Αμάλθειας

3η ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!!!!!

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Βρασμός του αυγού: 5΄

 

Υλικά

Τορτίγια ολικής αλέσεως πολύσπορη

30γρ. κατίκι Δομοκού

30γρ. κασέρι Θεσσαλονίκης

1 βραστό αυγό Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης

Λαχανικά Βασιλικών Θεσσαλονίκης (καρότα, μαρούλια, ρόκα, ντοματίνια, αγγούρι)

Ελαιόλαδο και ελιές Χαλκιδικής

Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Βράζουμε το αυγό για 5΄. Εντωμεταξύ μέχρι να βράσει το αυγό, πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα στεγνώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε όποιο μέγεθος ή σχήμα επιθυμούμε. Αλείφουμε το κατίκι Δομοκού στην επιφάνεια της τορτίγιας, απλώνουμε τα λαχανικά, το κασέρι, τις ελιές και το αυγό σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Διπλώνουμε την τορτίγια και καταναλώνουμε.

 

Η ενεργειακή πυκνότητα του συνόλου της συνταγής είναι 597 kcal και βρίσκεται στο πλαίσιο των θερμίδων που υπολογίσαμε ότι πρέπει να παρέχει ένα πρωινό γεύμα (περίπου το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών).

Ο διαγωνισμός μαγειρικής Master Chef Kalamaria διενεργείται κάθε χρόνο κατά το β΄τετράμηνο μεταξύ των μαθητών της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων & Ποτών του σχολείου μας. Οι μαθητές συνεργαζόμενοι σε ομάδες επιλέγουν και εκτελούν συνταγές της αρεσκείας τους και βαθμολογούνται από τους συμμαθητές τους για την πρωτοτυπία, την εμφάνιση, την ευκολία/δυσκολία εκτέλεσης, αλλά και για τη γεύση της συνταγής. Στο τέλος οι βαθμολογίες συγκεντρώνονται και αναδεικνύονται οι νικητές στο ατομικό αλλά και στο ομαδικό. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής και οι νικητές κερδίζουν επιπλέον δώρα. Είναι μια δράση που προάγει τη συνεργατικότητα, τη δημιουργικότητα, τις γνώσεις και τη φαντασία των μαθητών μας.”

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Ε.Κ.) ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ που υποστηρίζει τις σχολικές μονάδες 1ο ΕΠΑ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ και ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ συμμετείχε στο #BravoSchools 2021 και την Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης #BravoSustainabilityWeek για το σχολικό έτος 2020-2021.

Η Σχολική Μονάδα συμμετείχε με θέμα:

H παχυσαρκία ως αποτέλεσμα μη ισορροπημένης διατροφής των εφήβων”

Σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε μια σειρά online παιχνιδιών και το τελικό μας πόνημα ήταν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ” Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής”, με ζεύγη καρτελών όπου η μία καρτέλα είχε γραμμένο ένα γρίφο  σε έμμετρη μορφή και η άλλη, τη φωτογραφία του τροφίμου που αντιστοιχούσε ως απάντηση στο γρίφο.

Οι μαθητές καλούνται

  • να επιλέξουν μία καρτέλα με γρίφο
  • να βρούν τη λύση του
  • να βρουν την καρτέλα με τη φωτογραφία του τροφίμου-απάντηση στο γρίφο και
  • να την τοποθετήσουν στη σωστή θέση πάνω στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής

 Όλοι μαζί, το σχολείο μας και οι μαθητές μας, γινόμαστε Πρεσβευτές των 17 Παγκόσμιων Στόχων και συγκεκριμένα του 3ου Στόχου που αφορά στην Υγεία και Ευημερία, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου!

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (Ε.Κ.) ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ που υποστηρίζει τις σχολικές μονάδες 1ο ΕΠΑ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ και ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ συμμετείχε στο #BravoSchools 2021 και την Εβδομάδα Βιώσιμης Ανάπτυξης #BravoSustainabilityWeek για το σχολικό έτος 2020-2021.

Η Σχολική Μονάδα συμμετείχε με θέμα:

‘Helfer’

Οι μαθητές προγραμματίζουν και αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους

Το έργο υλοποιήθηκε εντός διετίας και ήταν βασισμένο σε τρεις πυλώνες, την υγεία, την άσκηση και τη διατροφή. Οι νέες τεχνολογίες και η ανάπτυξη από τους ίδιους τους μαθητές της καινοτόμου και πρωτότυπης εφαρμογής για κινητές συσκευές που είναι ελεύθερα διαθέσιμη στο Google Play βοήθησε στην οργάνωση, στην παρουσίαση και στη διάχυση των επιμέρους πονημάτων των παραπάνω βασικών πυλώνων, στους μαθητές, στις οικογένειες τους και στο ευρύ κοινό. Η χρήση της εφαρμογής Helfer κατά τη διάρκεια του 2ου έτους υλοποίησης του προγράμματος από όλους τους συμμετέχοντες,  οδήγησε σε εντυπωσιακά συμπεράσματα, μετά την συμπλήρωση ειδικά σχεδιασμένων ερωτηματολογίων και την εφαρμογή ειδικά επιλεγμένων fitness tests για τα οποία ήταν υπεύθυνη η Ελληνική ομάδα.